Massages

De Massages

Sportmassage

Wat is sportmassage?

Een mooi definitie van sportmassage is:

“Het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot lichaamsdeel van een gezonde sporter, met als doel de lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van zijn/haar sportbeoefening weg te nemen.”

Sportmassage wordt toegepast om vermoeidheidsverschijnselen, die het directe gevolg zijn van een lichamelijke inspanning, terug te dringen.

De afvalstoffen die vermoeidheidsverschijnselen, pijn of kramp veroorzaken worden uit de spieren gemasseerd. De stofwisseling wordt hierdoor positief beïnvloed. Hierdoor herstelt men sneller en kan men weer sneller een bepaalde prestatie leveren.

Sportmassage wordt ook gebruikt om spieren voor een sportprestatie te activeren, als onderdeel van de warming up. Een ander effect, bij vrijwel iedere vorm van massage, is psychische en lichamelijke ontspanning. Naast het ontspannen gevoel dat dit geeft, zal ook dit effect het lichaam sneller laten herstellen.

Sport en verrichtingen in het dagelijks leven hebben vaak dezelfde invloed op ons lichaam, daarom is (sport)massage ook voor niet-sporters erg zinvol.

Sportmassage mag nooit worden toegepast (de eerste dagen/weken) na een spierscheur, bij een ontsteking of wond van de huid, of als iemand koorts heeft.

Als de spieren heel zwaar belast zijn, is het beter om de sportmassage enkele dagen uit te stellen.

Ontspanningsmassage / Klassieke massage

Deze massages zijn gericht op ontspanning, vitalisering en harmonisering. Ze bestaan uit een combinatievan technieken uit de klassieke massage, de Esalen (Californische) massage en de Balinese massage. Zo onstaat een afwisselende behandeling die stevige, zachte, diepe en vloeiende bewegingen bevat en altijd anders is.

Klassieke massage richt zich vooral op de spieren en gewrichten. Spanning ligt in de spieren opgeslagen. Door middel van de klassieke technieken frictie, petrisage en effleurage wordt invloed uitgeoefend op die spierspanning en op de bloedsomloop en de stofwisseling.

 

  • Balinese massage is een volledige zachte en aangename lichaamsbehandeling, waarin zachte strek bewegingen, traditionele wrijfbewegingen en facetten uit deep-tissue en acupressuur verweven zijn. Deze massage bevordert de bloedsomloop en de spierversoepeling en brengt het lichaam in een diepe staat van ontspanning.
  • Esalen massage richt zich niet alleen op een pijnlijke spiergroep maar op het geheel van lichaam, geest, ziel en emoties.Kenmerkend zijn de rustige lange strijkingen, pulsing en diepere weefselmassage die op een speelse, dan weer rustige en vloeiende manier worden uitgevoerd.
  • De Triggerpoint methode is er ter behandeling van bepaalde pijnklachten. Een triggerpoint is een plaatselijke verkramping van een spier. Hierdoor ontstaat spanning en werkt de spier niet goed meer. Deze verzwakt en verstijft uiteindelijk. Triggerpoints komen regelmatig voor en kunnen op diverse plaatsen op het lichaam ontstaan. Als ze eenmaal gelokaliseerd zijn kunt u ze op een eenvoudige manier zelf thuis behandelen.

Slowmassage

Bij de Slowmassage worden de bewegingen uiterst langzaam en aandachtig uitgevoerd. Door het lage tempo bent u beter in staat om optimaal met uw aandacht bij de massage aanwezig te zijn. Hierdoor komt het denken tot rust. Dit proces van bewust aanwezig zijn, ook wel mindfulness genoemd, vergroot het vermogen om van het moment te genieten en te accepteren wat zich daarin voordoet. Slowmassage is een bijzonder prettige massage die u in een diepe staat van onstpanning brengt.

Hooggevoelige personen worden aangeraden met name deze massage te proberen.

De effecten van massage

Tijdens een massage intensiveert de doorbloeding in huid, spieren, gewrichten en organen en er wordt voorzien in de natuurlijke basisbehoefte aan aanraking. Onder bepaalde omstandigheden, zoals tijdens massage, maakt het lichaam zelf endorfines aan. Deze zorgen ervoor dat u zich lekker en ontspannen gaat voelen, ze stimuleren indirect uw cognitieve prestaties en spelen een belangrijke rol bij het onderdrukken van pijn. Het zijn voornamelijk deze aspecten die er voor zorgen dat symptomen als fysieke spanning en mentale stress, piekeren, zorgelijkheid en angst aanzienlijk verminderen, uw zelfvertrouwen vergroot en uw nachtrust en immuunsysteem verbeteren. Massage is een manier om spanning effectief af te bouwen en het natuurlijke herstelproces van het lichaam een stevige impuls te geven. Allerlei onderzoeken hebben uitgewezen hoe effectief massage hierin kan zijn. Er gaat een preventieve werking van uit. En wie regelmatig de tijd neemt om te ontspannen krijgt minder snel te maken met lichamelijke en geestelijke overbelasting.

 

 

Ontwikkelingen

Massage heeft recent in Nederland een krachtige ontwikkeling doorgemaakt. Daarin is een inhaalslag gemaakt ten aanzien van andere culturen, met name de Aziatische. Massage is een functioneel onderdeel van een moderne en gezonde levenstijl geworden. Mensen uit alle lagen van de bevolking laten zich masseren.

Wanneer kunt u niet gemasseerd worden?

Bij acute infecties zoals griep en zware verkoudheid, locale infecties of besmettelijke huidaandoening en eczeem, onsteking of zwelling, trombose, koorts, erg hoge of erg lage bloeddruk, hartklachten, misselijkheid, verwondingen, gebruik van medicijnen die de alertheid en de gevoeligheid beïnvloeden (veelal gele sticker) kan niet gemasseerd worden.

In andere gevallen zoals reuma, artritis, artrose, osteoporose, kanker en epilepsie worden de massages met extra zorg uitgevoerd.

De kracht van massage ligt vanzelfsprekend in een goede techniek maar bovenal in de intentie van de masseur en in de kwaliteit van de aanraking.

Als masseur werk je vanuit een intentie. Die intentie bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit van de massage. Klanten voelen dat goed aan. U kunt rekenen op deskundige massages die vanuit een integere houding en met volledige aandacht worden gegeven.